Wie zijn we
De zorg krijgen die je nodig hebt. Dat is volgens Singelzicht waar een jongere recht op heeft. Een jongere kan bij Singelzicht terecht in een situatie van (dreigende) dak- en thuisloosheid. Het zijn meestal jongvolwassen jongens en meisjes van 17 tot 23 jaar.
‘’Ik wil geholpen worden met alles, met een huis, dat ik mijn boetes afbetaal, dat ik zelfstandig ben, dat ik stop met blowen, dat ik naar school ga, gewoon dat ik een goede jongen word’’
Ondanks gemis en tegenslag beschikken deze jongeren over een bijzondere veerkracht om te herstellen, ze moeten daartoe de kans krijgen. Ze verschillen in duur en ernst van verminderde zelfredzaamheid en problematiek en ‘thuis’ of het eigen sociale netwerk biedt hen geen goede oplossing. Singelzicht is voor deze groep voorlopig nodig als een zo veilig mogelijke plek van waaruit jongeren met hernieuwd zelfvertrouwen en vanuit een stabiele situatie leren hun leven zelf weer richting te geven.
Missie Singelzicht
Onze missie is jongeren met complexe problemen voldoende veiligheid te bieden waarin ze actief werken aan hun eigen leven. Wij motiveren hen om zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor een volwaardig bestaan en hun eigen welzijn. Wij bieden bescherming, kansen en verlagen drempels.
Het doel van Singelzicht is om de zorg aan een jongere positief af te sluiten en dat de jongere in staat is om zelf verdere stappen te zetten op weg naar zelfstandigheid.
Doelstellingen
Singelzicht biedt jongeren extra kansen en een thuisbasis. Zo krijgen jongeren het fundament voor persoonlijke ontplooiing en maatschappelijk perspectief. Hiermee kan het zwervend bestaan een halt toegeroepen worden en kunnen jongeren werken aan een positieve toekomst. Werkwoorden die daarbij horen zijn: zorgen, verzorgen, kansen geven, confronteren, beschermen, ondersteunen, motiveren, uitdagen, beheren, conflicteren, begeleiden, coachen, faciliteren, duwen, trekken, complimenteren, corrigeren en activeren. De behoeftes, talenten en mogelijkheden van de jongeren worden gesignaleerd.
’Schop onder mijn kont geven – kan dat goed hebben. Me er niet makkelijk onderuit laten komen.”
Met de jongere gaan we op zoek naar diens behoeften, talenten, kwaliteiten en ambities. De jongere krijgt een handvat waarmee hij zijn eigen kansen kan vergroten. Singelzicht verlaagt drempels. Iedere jongere heeft, ongeacht diens levensovertuiging, sekse, herkomst, leefwijze, beperkingen en geaardheid, recht op een eigen identiteit en gelegenheid om die te ontwikkelen en zo een volwaardige plek in de samenleving te verwerven.
De zorg is erop gericht om met de jongere een realistisch zelfbeeld te creëren met respect voor de eigen identiteit. De nadruk ligt daarom ook op dat wat de jongere wel kan en hem uit te dagen zelf de verantwoordelijkheid voor zijn leven te dragen.
‘’Ik heb geprobeerd me aan mijn afspraken te houden, gaat redelijk maar vergeet het ook weleens’’
Singelzicht vraagt de bewoners regelmatig hoe zij de zorg ervaren.
Factsheet jongeren Singelzicht 2020
Factsheet jongeren Singelzicht 2021
Factsheet jongeren Singelzicht 2022
Factsheet jongeren Singelzicht 2023
Jaarplan 2024
Jaarplan 2024 Maaszicht-Singelzicht
Werkgebied en locatie
Singelzicht werkt voor jongeren uit Utrecht en omgeving. Behalve de stad Utrecht zelf zijn dit: Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist.
Beschermd Wonen wordt geboden op de Wittevrouwenkade. Jongeren hebben een eigen kamer en daarnaast zijn er gemeenschappelijke voorzieningen zoals een woonkamer, sanitaire voorzieningen en een centrale keuken. De eigen kamers van de jongeren zijn gemeubileerd en gestoffeerd. Gesprekken vinden plaats in een aparte ruimte die de privacy waarborgt. Indien nodig gaat een begeleider mee naar instanties of andere hulpverleners.
Singelzicht bevindt zich aan de rand van de binnenstad met alle verleidingen voor jongeren binnen loopafstand. De woningen voor jongeren die Ambulante Begeleiding krijgen bevinden zich elders in Utrecht. De jongeren die daar wonen kunnen gebruik blijven maken van de faciliteiten op Singelzicht. Jongeren in de Buitenzorg krijgen geen huisvesting via Singelzicht. Zij wonen zelfstandig, op kamers of bij familie.
De toegang tot Singelzicht verloopt via het de Regionale Toegang van de gemeente Utrecht voor de WMO. Via de Commissie Passend Alternatief voor de Jeugdwet Email passendalternatief@utrecht.nl (pas als er toestemming is van deze commissie omdat er geen andere plek beschikbaar is, neemt Singelzicht de jongere op) en via de Forensische Wegwijzer (Fivoor) voor de forensische zorg.
Wij werken samen met een reeks van collega-instellingen die samen het totale zorgaanbod voor deze jongvolwassen vorm geven, zoals de Buurteams, de Tussenvoorziening, Lister, het Leger des Heils en Moviera.
“Ik heb het gevoel er alleen voor te staan”
Forensische Zorg
Proces kwaliteit Forensische Zorg
Het Kwaliteitsverslag Forensische Zorg 2024 beschrijft waar Maaszicht-Singelzicht staat met betrekking tot de implementatie van het Kwaliteitskader Forensische Zorg (KKFZ). Het is het eerste verslag in het kader van het meerjarenbeleid tot uiterlijk 31 december 2028 en bevat een ‘’0-meting’’ op de 5 pijlers van het Pagina 2 van 8 forensisch kwaliteitsbeleid. Kwaliteitsbeleid is voor ons niet nieuw en veel aspecten in het KKFZ zijn herkenbaar. Maaszicht-Singelzicht is vanaf 2011 HKZ-gecertificeerd.
Kwaliteitsverslag Forensische Zorg 2023
Visie en waarden
Singelzicht
- stelt de hele mens centraal
- staat midden in de maatschappij
- toont lef en gaat door waar anderen stoppen
- heeft een realistisch beeld van de jongere
- vindt dat iedere jongere, ongeacht diens levensovertuiging, sekse, herkomst, leefwijze, beperkingen en geaardheid recht heeft op passende zorg
- werkt met de jongere aan een eigen identiteit en de kansen om die te ontwikkelen
‘’Dit is wat mij heeft gemaakt hoe ik ben. Ik zou het ook niet veranderen als ik dat zou kunnen’’
- stelt het belang van de jongere voorop, maar niet ten koste van alles
- geeft handvatten aan de jongere waarmee hij diens eigen kansen kan vergroten
- verlaagt drempels
- spreekt bij intolerant of normafwijkend gedrag de jongere op een niet-vrijblijvende manier aan
- gaat met de jongere op zoek naar diens talenten, ambities en kwaliteiten
- legt nadruk op dat wat de jongere wél kan
- stelt, in samenspraak met de jongere, reële en concrete doelen voor wonen, leren, werken en vrijetijdsbesteding
- werkt aan de zelfredzaamheid van de jongere
Waarden van waaruit we werken
- uniciteit van ieder mens en de verbinding tussen mensen
- talenten, kansen en mogelijkheden
- veerkracht van de jongere
- eigen waarde van elk individu en respect voor ieders eigenheid
- begrip van de belevingswereld van de jongere, inlevingsvermogen
- relativeringsvermogen
- leren door vallen en opstaan
- gedragsverandering door stimuleren, motiveren en normeren
- geloof in eigen kunnen en zelfvertrouwen
- goed voorbeeld doet goed volgen
- openheid, veiligheid en geduld
Doelgroep
De jongeren van Singelzicht combineren praktische en maatschappelijke hulpvragen met psychosociale of psychiatrische problematiek. Zij hebben in bijna alle gevallen een langdurige geschiedenis met fikse problemen en een uitgebreide ervaring met eerdere hulpverlening.
‘’Ik hoop ooit uit de hulpverlening te komen maar ben bang dat ik weer terug val in de cirkel van depressie. Vanaf mijn zevende hoor ik dingen, ik voer gesprekken in mijn hoofd en zie schimmen’’
De bewoners van Singelzicht ervaren problemen waarvoor zij zelfstandig geen oplossing kunnen vinden. Dikwijls ontbreekt het al lange tijd aan een stabiele woonomgeving en een bestendige opvoedings- en leersituatie. Vaak is er sprake van emotionele en affectieve verwaarlozing en trauma’s. De levensloop van jongeren kenmerkt zich door breuken met de ouders, stiefouders, pleegouders en tehuizen en het onderwijs. Het gevolg is een onveilige verstoorde hechting die de jongere geïsoleerd en onzeker achterlaat. Deze hechtings-problemen bepalen de actuele situatie en moeilijkheden. Gedragsproblemen komen voort uit trauma’s en verwaarloosde psychische problematiek. De jongeren hebben dikwijls een onvolledig zelfbeeld en weinig vertrouwen in eigen kunnen en willen, waardoor het niet lukt volwaardig te participeren in onze samenleving.
‘’Ik heb slaapproblemen vanaf dat mijn moeder uit boosheid mijn bed heeft weggegooid’’
De maatschappelijke uitgangspositie van de jongeren is ronduit slecht te noemen. Er zijn praktische problemen met huisvesting, geld en er zijn geen gezonde, beschermende afweerstructuren door de wijze waarop ze opgegroeid zijn. Het sociaal netwerk ontbreekt en dikwijls is het contact met ouders en familie verstoord. Ze zijn kwetsbaar en lopen het risico op marginalisering. Versterkende factoren hierbij zijn verslavingsgevoeligheid en/of een verstandelijke beperking.
Welke jongeren helpt Singelzicht niet?
- Jongeren met harddrugsverslaving
- Jongeren zonder uitzicht op een legale verblijfsstatus in Nederland
- Jongeren die te intensieve één op één begeleiding nodig hebben – daarvoor zijn er niet genoeg begeleiders op de groep. Dit om te voorkomen dat andere jongeren te weinig aandacht en zorg krijgen
- Jongeren waarbij de communicatie door de taal een belemmering is voor de zorg. Er moet zodanige communicatie mogelijk zijn dat jongere de begeleiding, de adviezen en de regels begrijpt
Daarnaast is Singelzicht alert bij het aannemen van:
- Jongeren met psychoses en psychiatrische problematiek zoals een depressieve stoornis – cruciaal daarbij is de aanwezigheid van en een goede relatie met een externe ambulante behandelaar en medicatie- en behandeltrouw
- Jongeren met een IQ onder de 70 in combinatie met andere aspecten als problematiek en karakter van de jongere. Een IQ-test mag niet ouder zijn dan een jaar.
- Jongeren die bekend zijn als zedendelinquent – is de problematiek actief of niet-actief? Wat zijn hun normen?
De visie vertaald
Singelzicht
- biedt de jongere veel en laatste kansen
- richt zich niet puur op beheersing en controle
- biedt de jongere inspraak over diens hulpverlening
- richt zich op de ontwikkeling van de jongere, individueel en in groepsverband
- gaat uit van wat de jongere wél kan
- biedt de jongere de tijd die nodig is om zijn leven weer op de rails te zetten
- weegt tussen de autonomie van de jongere en een pedagogische aanpak
- is een ankerplaats voor de jongere
- heeft een lange adem, veerkracht en realiteitszin
- is creatief in het vinden van oplossingen
- is op de maatschappij gericht en gaat samenwerkingen aan
- is een vangnet voor de jongere
Geïnteresseerd in ons verslavingsbeleid? Download hier het document: Verslavingsbeleid Maaszicht – Singelzicht
Team
Het team bestaat uit medewerkers die een relevante beroepsopleiding hebben op het eigen werkgebied. Naast de begeleiders, trajectcoördinatoren en de manager hulpverlening, zijn dat de medewerkers van de ondersteunende diensten. Ook halen wij expertise in huis van onder andere:
Stadsteam Back-up voor kortdurende hulp, stabiliserende begeleiding en woonbegeleiding aan oudere jeugd.
Altrecht ACT jeugd voor behandeling aan jongeren tussen 12 en 23 jaar met psychiatrische problematiek eventueel in combinatie met gedragsproblemen, verslaving of verstandelijke beperking.
Victas b-open voor advies en behandeling aan jongeren met verslavingsproblematiek.
Het meest recente organogram kunt u hier downloaden: Organogram Singelzicht 2024
Wilt u doneren?
U kunt een bedrag overmaken naar
NL 87 RABO 0365608076
ten name van Stichting Maaszicht.
Singelzicht, onder Handelsnaam Stichting Maaszicht (ANBI)