Start campagne Kamers met Aandacht
Op woensdag 6 februari bezocht wethouder Victor Everhardt Singelzicht.
De wethouder sprak met een oud bewoner van Singelzicht. Dit interview was de start voor de wervingscampagne om kamers van particulieren te vinden voor jongeren uit de jeugdzorg: Kamers met Aandacht. Het project van de gemeente en jeugdzorgaanbieders moet, naast meer woonruimte voor jongeren, ook zorgen voor een nieuwe vorm van begeleiding. Het is een primeur in Nederland.
Het project van de gemeente en jeugdzorgaanbieders moet, naast meer woonruimte voor jongeren, ook zorgen voor een nieuwe vorm van begeleiding. Het is een primeur in Nederland.
Het idee voor ‘Kamers met Aandacht’ ontstond een jaar geleden bij Bianca van der Neut, eerder werkzaam bij jeugdhulporganisatie De Rading. “We zagen dat het misging bij een derde van de jongeren die uitstroomden uit de jeugdzorg. Die kwamen bijvoorbeeld in de crisisopvang terecht of het ging op een andere manier verkeerd.” Een bekend probleem in de jeugdhulp.
De jongeren in jeugdzorg moeten vanaf hun achttiende jaar uitstromen naar zelfstandig wonen. Ze krijgen dan ambulante begeleiding vanuit zorgorganisaties, maar missen vaak wel een vangnet. “De jongeren hebben vaak een klein netwerk waar ze niet onvoorwaardelijk op kunnen rekenen. Ze hebben iets extra’s nodig”, vertelt Van der Neut. “Dat hoeft niet altijd een hulpverlener te zijn, maar kan gewoon een huisgenoot zijn of een student die stevig in de schoenen staat.”
‘Elke jongere die het huis uitgaat zal herkennen dat het soms met vallen en opstaan gaat’
Vernieuwend
Met ‘Kamers met Aandacht’ wordt er op een vernieuwende manier gezocht naar passende woonruimte. De gemeente en de 6 Utrechtse jeugdhulporganisaties (De Rading, Youké, Leger des Heils, Intermetzo, Lijn 5 en Singelzicht) zoeken kamers in de particuliere sector voor de jongeren. “Waar gewone 18-jarigen al moeite hebben om zich te redden als ze op kamers gaan, is het voor deze jongeren nog lastiger. Ze krijgen hulp via ambulante zorg, maar dat is niet hetzelfde als je moeder bellen met de vraag: ‘Hoe lang moeten de aardappels koken?’. Daar bel je je hulpverlener ook niet voor.”
Wethouder Victor Everhardt (jeugdzorg) is blij met het initiatief. “Elke jongere die het huis uitgaat zal herkennen dat het soms met vallen en opstaan gaat. Bij deze jongeren is het nog belangrijker om er met aandacht mee om te gaan.” In Utrecht is er bovendien een groot tekort aan woonruimte. “We zoeken naar allerlei mogelijkheden om meer huisvesting te creëren, dat geldt ook zeker voor deze jongeren”, aldus Everhardt. “Place2BU is een goed voorbeeld in Utrecht waar allerlei verschillende mensen een gemeenschap vormen. Met dit project kunnen we hopelijk weer nieuwe ruimte aanboren in de stad.” DUIC ging eerder op bezoek bij Place2BU aan het Amsterdam-Rijnkanaal.